Een landbouwbedrijf vol familietraditie

Dit bloeiend landbouwbedrijf in Altenaken kent een rijke voorgeschiedenis waarin de (groot)ouders van huidige zaakvoerder Yves de hoofdrollen vertolken. Hoeve De Koperen Ketel is een resultaat van het doorzettingsvermogen van eerdere generaties in combinatie met de grote liefde voor familietradities van Yves en zijn vrouw Veronique. Dit alles samen maakt dat zij een unieke combinatie van aardappel- en witloofteelt binnen hun bedrijf tot zijn recht laten komen.

familiefoto familiefoto

Rijke historiek

De jaren ‘20

De eerste steen van het inmiddels mooi gerenoveerd woonhuis en de bijbehorende vernieuwde loodsen in Altenaken werd gelegd in het jaar 1924, toen de overgrootvader van zaakvoerder Yves droomde van een eigen boerderij. Hij woonde er samen met zijn gezin en stampte zijn eigen landbouwbedrijf uit de grond. Alles begon met akkerbouw waarin er vooral werd toegespitsts op het telen van granen en het kweken van bieten. Verder konden ook koeien niet ontbreken.

De jaren ’90

In 1997, nadat ook de grootvader van Yves het familiebedrijf vervoegde, was het aan Yves om zich in te werken in de boerenstiel. Als zelfstandig medewerker waagde hij de sprong en leerde hij de kneepjes van het vak van zijn eigen grootvader.

In 1999 schakelden grootvader en zoon Flawinne een versnelling hoger en besloten ze om het over een andere boeg te gooien. De aardappelteelt werd geïntroduceerd en zou later uitgroeien tot de core business binnen het bedrijf. De leemgrond in de regio rond Hoegaarden bleek ideaal voor deze vrucht die veertig jaar geleden enkel maar in Oost- en West-Vlaanderen werd geteeld.

De jaren 2000

Eerst werd er kleinschalig gestart met voornamelijk thuisverkoop voor particulieren. Niet veel later werd er ingezet op de grotere productieaantallen waarbij aardappelen voor de industrie werden geteeld. In totaal werd er maar liefst 1.800 ton per jaar geoogst. In 2005 nam Yves de zaak volledig over als zelfstandige.

De jaren 2020

Sinds de geboorte van zoontjes Mille (10) en Celle (4) heeft Yves er een extra motivatie bij om van Hoeve De Koperen Ketel elke dag opnieuw een succes te maken. Kwalitatieve producten en een pure smaak staan centraal, maar ook de passie voor de stiel die werd doorgegeven aan de jongens zorgt ervoor dat er dagelijks hard gewerkt wordt. Zo droomt Yves ervan om later een bloeiende zaak door te geven aan zijn eigen kinderen om de familietraditie in ere te houden.

Daarom zitten Yves en Veronique niet stil. Buiten hun traditionele aardappelen, plannen ze ook de eerste oogst van echt Brussels grondwitloof in het najaar van 2021. De vader van Veronique was amper zestien jaar toen hij zelf witloof begon te kweken. Zijn kennis lag aan de basis van het idee om dit witte goud te introduceren bij Hoeve De Koperen Ketel. Het witloof zal enkel voor particulierenverkoop beschikbaar zijn.

Automaten

Wilt u zelf proeven van de mooie, verse producten die Yves dagelijks van het veld haalt? Voor kleinere hoeveelheden aardappelen kan u naar wens afhalen in de automaat in Wezemaal, Aarschotsesteenweg 130 en de automaat in Altenaken (Hoegaarden) nr. 84, die 24/24 voor u beschikbaar zijn. Binnenkort zal er ook gestart worden met een witloofautomaat in Hoegaarden. Wilt u een grotere bestelling plaatsen? Dan wordt er gewerkt met afhaalmomenten. Voor meer informatie kan u contact opnemen via telefoon, mail of het contactformulier op de contactpagina.