Een landbouwbedrijf vol familietraditie
Dit bloeiend landbouwbedrijf in Altenaken kent een rijke voorgeschiedenis waarin de (groot)ouders van
huidige zaakvoerder Yves de hoofdrollen vertolken. Hoeve De Koperen Ketel is een
resultaat van het
doorzettingsvermogen van eerdere generaties in combinatie met de grote liefde voor familietradities van
Yves en zijn vrouw Veronique. Dit alles samen maakt dat zij een unieke combinatie van aardappel- en
witloofteelt binnen hun bedrijf tot zijn recht laten komen.
Rijke historiek
De jaren ‘20
De eerste steen van het inmiddels mooi gerenoveerd woonhuis en de bijbehorende vernieuwde loodsen in
Altenaken werd gelegd in het jaar 1924, toen de overgrootvader van zaakvoerder Yves droomde van een
eigen boerderij. Hij woonde er samen met zijn gezin en stampte zijn eigen landbouwbedrijf uit de
grond. Alles begon met akkerbouw waarin er vooral werd toegespitsts op het telen van granen en het
kweken van bieten. Verder konden ook koeien niet ontbreken.
De jaren ’90
In 1997, nadat ook de grootvader van Yves het familiebedrijf vervoegde, was het aan Yves om zich in
te werken in de boerenstiel. Als zelfstandig medewerker waagde hij de sprong en leerde hij de
kneepjes van het vak van zijn eigen grootvader.
In 1999 schakelden grootvader en zoon Flawinne een versnelling hoger en besloten ze om het over een
andere boeg te gooien. De aardappelteelt werd geïntroduceerd en zou later uitgroeien tot de core
business binnen het bedrijf. De leemgrond in de regio rond Hoegaarden bleek ideaal voor deze vrucht
die veertig jaar geleden enkel maar in Oost- en West-Vlaanderen werd geteeld.
De jaren 2000
Eerst werd er kleinschalig gestart met voornamelijk thuisverkoop voor particulieren.
Niet veel later werd er ingezet op de grotere productieaantallen waarbij aardappelen voor de
industrie werden geteeld. In totaal werd er maar liefst 1.800 ton per jaar geoogst. In 2005 nam Yves
de zaak volledig over als zelfstandige.
De jaren 2020
Sinds de geboorte van zoontjes Mille (10) en Celle (4) heeft Yves er een extra motivatie bij om van
Hoeve De Koperen Ketel elke dag opnieuw een succes te maken. Kwalitatieve producten en een pure
smaak staan centraal, maar ook de passie voor de stiel die werd doorgegeven aan de jongens zorgt
ervoor dat er dagelijks hard gewerkt wordt. Zo droomt Yves ervan om later een bloeiende zaak door te
geven aan zijn eigen kinderen om de familietraditie in ere te houden.
Daarom zitten Yves en Veronique niet stil. Buiten hun traditionele aardappelen, plannen ze ook de
eerste oogst van echt Brussels grondwitloof in het najaar van 2021. De vader van Veronique was amper
zestien jaar toen hij zelf witloof begon te kweken. Zijn kennis lag aan de basis van het idee om dit
witte goud te introduceren bij Hoeve De Koperen Ketel. Het witloof zal enkel voor
particulierenverkoop beschikbaar zijn.
Automaten
Wilt u zelf proeven van de mooie, verse producten die Yves dagelijks van het veld haalt? Voor kleinere
hoeveelheden aardappelen kan u naar wens afhalen in de automaat in Wezemaal,
Aarschotsesteenweg 130 en
de automaat in Altenaken (Hoegaarden) nr. 84, die 24/24 voor u beschikbaar zijn. Binnenkort zal er ook
gestart worden met een witloofautomaat in Hoegaarden. Wilt u een grotere bestelling plaatsen? Dan wordt
er gewerkt met afhaalmomenten. Voor meer informatie kan u contact opnemen via telefoon, mail of het
contactformulier op de contactpagina.